Kedinizin karnında sıvı kaynaklı şişkinlik mevcut ise ve nefes almakta zorlanıyorsa ne yapmalı? Bu durumda kediniz FIP hastası mı merak ediyor olabilirsiniz. Olası belirtilere dayanarak kedinizde hangi hastalıklar olabilir yazımızda değiniyoruz.
Kedilerde FIP hastalığı çok farklı şekilde seyretmektedir. Belirtiler her zaman aynı değildir. Bu nedenle hayvan sahipleri temkinli davranmalı. Peki kedinizin karnı şiştiyse ve nefes almakta zorlandığını görüyorsanız ne yapmalısınız? İşte, yazımızda bu konuya dair tüm detaylara değinerek sorulabilecek soruları yanıtlayacağız. Bağırsakla ilgili sorunlar kedilerde kimi zaman kroniktir. Özellikle de gelişimi tamamlanmamış kedilerde görülür. Fakat nefes alma sorunu çok daha spesifiktir.
Kedimin Karnı Şişti Ne Yapmalıyım?
Kedilerde karın şişkinliği, hafife alınmamalıdır. Bu şişkinlik nereden geliyor araştırılmalı. Önceliğiniz bir an evvel veterinere gitmektir. Çünkü bunu tek başınıza tespit edemezsiniz. Bağırsaklarda tıkanma olabilir, mideyle ilgili sorun yaşanmış olabilir. Gaz birikmesi kedilerde kronik veya rutin yaşamına bağlı olarak sıkça görülebilir. Sıvı birikmesi ise bir ihtimal FIP hastalığı dahi mümkündür. Protein seviyelerinin yüksekliği de karında sıvı birikmesine yol açar. Buna verilebilecek yanıtlar ve hastalık ihtimalleri çok fazladır. Bu nedenle ilk yapmanız gereken şey veterinere gitmek ve kedinizle ilgili son birkaç gündür yaptığınız gözlemleri anlatmaktır.
Mümkünse karın şişkinliğini ilk gördüğünüz andan itibaren veterinerden destek isteyin. Zaman ilerledikçe süreç kediniz adına daha tehlikeli hale gelebilir.
Kedilerde Nefes Alma Sorunu Neye İşaret?
Kedilerde nefes alma sıkıntısı, kalp ve akciğerle ilgili olabilir. Solunum yoluna bağlı sorunlar, hafife alınmamalıdır. Diyafram kasındaki olası bir yırtık da nefes darlığına sebebiyet verebilir.
Nefes darlığı, kimi zaman burun tıkanıklığına bağlı olarak da gelişmektedir. Fakat kedinizi hırıltılı ve aynı zamanda tedirgin olarak görüyorsanız, onu sakin bir ortama da götürebilirsiniz. Kediler, stresli ortamlarda nefes alma sıkıntısı çekebilir. Bunu insanlarda da görebilirsiniz.
Onların da birer canlı olduğunu ve çevresinden psikolojik anlamda etkilenebileceğini unutmayın. Veterinerin gözlemleri ile kedinizde nasıl bir sorun olduğu anlaşılacaktır. Çeşitli kan testleri, röntgen ve diğer işlemler uygulanabilir.