Kedilerin zaman zaman iştahı kesilebilir ve bir anda yemek yememeye başlayabilirler. Peki bu durumda FIP hastalığından söz edebilir miyiz? FIP kendini nasıl belli eder? İşte kedilerdeki iştahsızlık için öneriler…
Kediler, küçüklükten itibaren belirli dönemlerde iştahsız olabilirler. Yemek yeme konusunda sorun yaşamaları, onları FIP hastası ilan etmek için yeterli değildir. Fakat bu beslenme sorununun sebebi ne olabilir? Kedinize FIP teşhisi koymanız için hangi bulgular yeterli olacaktır? Yazımızda iştahsızlık ve FIP ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyoruz.
Kedilerde İştahsızlık Neye İşaret Eder?
Kedilerde iştahsızlık pek çok hastalığa veya geçici rahatsızlığa işaret edebilir. Örnek vermek gerekirse:
- Kediniz diş çıkarıyor olabilir. Kedideki diş ağrıları ve diş etine bağlı iltihap sorunları nedeniyle iştahsızlık gözlemlenebilir.
- Sindirim sisteminde sorunla varsa ve midesi ağrıyorsa yemek yemek istemeyebilir.
- Üst solunum yolu enfeksiyonunda da kedilerin halsiz ve iştahsız olduğu görülmüştür.
- Stresli ortamlarda barınan kedilerin yemek yemeyi bir anda bıraktığı ve iştahının zor açıldığı belirtilmektedir.
Yukarıda saydığımız sebepler doğrultusunda kedilerin iştahsızlık yaşaması gayet olağandır.
Ancak FIP hastalığı çok daha karışık bir vaka. Hastalığa bağlı her iki formda da iştahıszlık görülebilir. Aynı zamanda karında sıvı birikmesi veya organlarda hasar durumu da söz konusu olacaktır. Birden fazla test uygulanmalı ve bu testler FIP’e işaret etmeli. Teşhisi oldukça zor bir hastalık olduğu için yalnızca iştahsızlık durumu söz konusu ise FIP’e yorulmamalıdır.
İştahsızlığın temel nedeni aranabilir. Geçici bir durumsa birkaç gün içerisinde düzelecektir. Bu süre zarfında sevebileceği besinler verebilirsiniz. Normal şartlarda kuru mama yiyorsa yaş mama deneyebilirsiniz. Kokusu yoğun besinleri daha çok sevecektir. Buna göre ödül mamaları dahi verebilirsiniz. Aç kalması onu daha da sağlıksız yapabilir. Bu yüzden veterinere giderek profesyonel yardım alabilirsiniz.
Yavru ve büyüme evresindeki kedilerde iştah sorunu yaşanması normaldir. Önemli olan iştah sıkıntısının kaç gün süreceğidir. Bir haftayı bulan sıkıntılarda mutlaka harekete geçilmeli. En geç iki günü geçen iştah sorunlarında veteriner desteği almanız gerektiğini düşünüyoruz.