Kedilerde dışkı problemleri oldukça sık seyreder. Her kedi, hayatının bir bölümünde dışkılarındaki renk veya form değişimi yaşamıştır. Ancak bundan daha fazlası var ise FIP’ten söz edilebilir. İşte kedilerde dışkı ile ilişkili FIP belirtileri…
Eğer kedinizin dışkısı birkaç günden fazla süredir farklı renkte ve formda ise şüphelenmelisiniz. Çünkü FIP hastası olmasa bile bağırsaklarında veya sindirim sisteminde bir sorun olabilir. Hayvanlarda sindirim sisteminde yaşanan sıkıntılara erken müdahale önemlidir. Aksi halde çok daha ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Peki dışkıdan kedinin FIP hastası olup olmadığını anlayabilir miyiz?
Kedilerde FIP Hastalığı ve Dışkı İlişkisi
FIP hastası pek çok kedi, ishal veya kabız rahatsızlığı ile uğraşmaktadır. Veterinerler bunun için geçici çözümler üretebilir. Çeşitli ilaçlar veya beslenme yönetiminde değişikliğe giderek bağırsak sorununu bir süreliğine düzeltebilirsiniz. Fakat dışkı problemi FIP hastalığından kaynaklanıyor ise farklı bir tedaviye başvurmak gerekecektir.
Dışkıda kan ve renk değişikliği görüldüğü vakit ise alınabilecek önlemler daha da kısıtlıdır. Kediniz gün içerisinde ne tüketiyor veterinerle paylaşmalısınız. Aynı zamanda bağırsaklarla ilgili yeni testlerin yapılması gerekebilir. Vücudundaki kan değerleri de karşılaştırıldıktan sonra daha net adımlar atılacaktır.
Kimi zaman bağırsakta bulunan parazitler nedeniyle de kabızlık veya ishal durumu yaşanabilir. Ancak organlara bağlı sorunlar da dışkı renginden çıkışına kadar etkileyebilmektedir. Özellikle de karaciğer, böbrek veya pankreasta bir sorun olup olmadığını teşhis etmek önemli.
Sadece sindirim sistemi sorunları ile FIP teşhisi koymak çok zordur. Kesin teşhisin konulabilmesi için birden fazla belirtiye ihtiyaç vardır. Kan testleri dahi tam anlamıyla fikir vermez. Ancak ihtimalleri güçlendirebilir. Kedinizi en kısa sürede veterinere götürmeli ve bağırsak sorununa karşı ne yapılmalı öğrenmelisiniz. Bazı kalitesiz mamalar, kedilerde kabız veya ishale neden olabiliyor. İçerisinde kedinin alerjisi olduğu bir takım besin içerikleri de olabilir. Tüm bunları alerji testiyle de anlayabilirsiniz. Yine de en doğru kararı veterineriniz verecektir.
FIP hastalığı konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz Alfafip internet sitemizi takip edebilirsiniz.