Kedilerde titremenin sıklıkla gözükmesi, bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Peki titreme sorunu FIP belirtileri arasında mıdır? Gelin yakından inceleyelim.
FIP hastalığı, birden fazla belirtinin aynı anda yaşanması ile şüpheli hale gelebilir. Kimi zaman belirtilerle de kendisini göstermeyebilir. Ancak titremeyle beraber başlayan nörolojik sıkıntılar var ise yakından incelenmesi gerekiyor. Çünkü nörolojik FIP dediğimiz hastalığın farklı uzantılar ile karşımıza çıkma durumu vardır.
Kedinin Titremesi FIP Hastalığı Anlamına Gelir mi?
Bu soruya tek kelime ile cevap vermemiz gerekseydi hayır olurdu. Kedilerde titreme çok farklı şekilde kendini gösterse de titreme tek başına yeterli değildir. Vücut ısısı düşen kediler de titrer. Aynı şekilde, tüy dökme döneminde olan kedilerde dahi aralıklı titremeler gözükmektedir.
Veterinerlerin ilk bakacağı şey kan testi ve hayvan sahibinin gözlemleri olacaktır. Bazı nörolojik farklı davranışlar sergiliyor ise şüphe çekebilir. Yine de kedinin organları, vücudundaki sıvı birikmeleri ve diğer olası belirtiler incelenmeden kesin kanıya varılamaz.
Bugün hayvan tedavilerinde ve hastalık tespitlerinde sıkça kullanılan testlerde dahi, kesin sonuç elde edilememektedir. Dolayısıyla kedinizin hasta olduğu konusunda bir belirtiye dayanmamalıdır. Çünkü bu çok genel bir sorundur. Titremenin yanı sıra; başın yana eğik olması, yürümekte denge problemleri yaşansa idi o vakit değerlendirmeye alınırdı.
Kediniz Korkuyor veya Stres Altında Hissediyor Olabilir
Kedilerde korku, stres ve anksiyete durumlarında titreme görülmektedir. Farklı ortamlara giren, yabancı hayvanlar veya insanlar ile temasa geçen kediler, bu şekilde reaksiyon gösterebilir. Her kedinin karakteri ve olaylara karşı vereceği tepki farklıdır. Kendi kediniz olaylara karşı kendini nasıl hazırlar, ne şekilde tepki gösterir bunu ölçmek biçmek sizin elinizde.
Alfafip, kedilerin FIP hastalığındaki belirtileri taşıması durumunda veterinere muayene ettirilmesi gerektiğini savunuyor. Çünkü profesyonel müdahale ve tetkikler, en doğru sonucu verecektir. Sizler de güvendiğiniz ve kontroller için düzenli olarak götürdüğünüz veterinerinize kedinizin yaşadığı sorun için gidebilirsiniz. Kedinizle ilgili bazı incelemeler yapıldıktan sonra titreme sorununun altında ne yatıyor öğreneceksiniz.