Kedilerde görülen FIP hastalığı nasıl erken teşhis edilir? Veterinerler kedinin FIP olduğunu nasıl anlar, tedavi yöntemleri ve kan testi ile FIP anlaşılır mı yazımızda detaylı bir şekilde açıklıyoruz.
Tıp dilinde Feline Infectious Peritonitis (FIP) olarak bilinen hastalık, çeşitli kontroller ile erken teşhis edilebilmektedir. Fakat kedinin taşımış olduğu belirtiler, diğer hastalıklarla veya geçici bir süreçle de ilgili olabilir. Örneğin yüksek ateş, ishal veya halsizlik gibi durumlarda direkt olarak FIP teşhisi konulamaz. Veteriner hekimin çok daha kapsamlı bir test süreci başlatması gerekir.
Yazımızda, FIP hastalığı nasıl erkenden öğrenilir, kedim FIP hastası mı nasıl öğrenirim gibi sorulara yanıt vereceğiz. Hastalık genel anlamda kolay fark edilmemektedir. Feline Coronavirus’un (FCoV) mutasyona uğraması ile ortaya çıkan bu hastalık, kedilerin yaşamını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Zamanında müdahale ile kedilerin daha sağlıklı ve belirtilerden uzak yaşaması mümkündür. Yaşam kalitesinin artırılması için veteriner hekimin müdahalesi kadar, kedi sahiplerinin de bilinçli olması gerekmektedir.
FIP Hastalığı Nasıl Erkenden Öğrenilir?
Kedilerde hastalığı erkenden öğrenebilmek için yapılan en bilindik çalışmaların başında kan testi gelmektedir. Çünkü FIP hastalığına sahip kedilerde albümin ve globulin seviyeleri bizlere ipucu verebilir. Bu iki protein türünün yüksekliği ve düşüklüğü ile kedinizin hastalık seviyesi hakkında yorum yapılabilir.

Eğer kan testinde globulin seviyesi yüksek ve albümin seviyesi düşük ise hastalık ihtimali üzerine konuşulabilir. Yine de tek başına yeterli olmayacağı için, diğer belirleyici test çalışmalarına da göz atılması gerekir.
Antikor testinin yapılması ve sıvı analizi ile birlikte, hastalığın mevcudiyeti hakkında daha net bilgiler elde edilebilir. Kediler, yüksek oranda FCoV virüsüne karşı antikor geliştirse de ne yazık ki tüm kediler için aynı durum geçerli değildir. Antikor testi, bunu öğrenmemiz açısından oldukça kritiktir. Virüsün mutasyona uğrama ihtimali, geçmiş vakalara bakıldığında %5 ila %10 arasıdır. Fakat bu bile evcil kedi besleyenler açısından bakacak olursak yüksek bir orandır.
Rivalta testi ise sıvı analizi noktasında bize daha açıklayıcı sonuçlar çıkarabilir. Açıklanan verilere göre, rivalta testi pozitif olan bir kedinin FIP hastalığına yakalanma oranı yaklaşık %80’dir. Veteriner hekimin, testlerde hastalık ihtimalinin kuvvetlenmesi durumunda süreci daha ciddi bir şekilde ele alması gerekecektir.