Kedilerde iki çeşit FIP hastalığı görülebilmektedir. Bunlar kuru ve ıslak form olmak üzere ikiye ayrılır. FIP hastalıklarındaki formlar arasındaki fark nedir buna değineceğiz.
FIP hastalığı, kedilerdeki coronavirus enfeksiyonundan sonra mutasyon ile meydana gelir. Her kedi de aynı formda hastalık görülmez. Kuru ve ıslak form, farklı yan etkilere sahiptir. Geçmiş yıllarda ıslak formun daha hızlı şekilde etki ettiği ve tedavisinin zor olduğu biliniyor. Ancak gelişen teknoloji, tıbbi çalışmaları sıklaştırdı ve kediler için umudun olduğunu gösterdi. Yazımızda, kuru ve ıslak form nasıl fark edilir, yan etkileri nelerdir söz edeceğiz. Formlara bağlı olarak çeşitli yan etkiler görülebilmektedir. Bu formların tespiti konusunda hekimler bazı yollar izler.
FIP Hastalığı Formları (Kuru ve Islak)
FIP hastası kedilerde genellikle tek form görülür. Fakat kimi zaman iki form bir arada olabilir. Kuru formda kedinin organlar iltihaplanır. İltihabın engellenmesi için ek tedaviler uygulanabilir. Islak formda ise karın boşluğunda sıvı birikmektedir. İsmini de buradan almaktadır.

Formların ikisi de tehlikeli olmakla beraber, kedilerin bağışıklık sistemini bozmaktadır. Bu da kedi için acılı bir süreç anlamına geliyor. FIP, sonu ölüme kadar gidebilecek tehlikeli bir hastalıktır. Eğer kedi sahipleri bilinçli ve tedaviye bir an önce başlama niyetindeler ise kedinin yaşama ihtimali dolaylı olarak artmaktadır. Çünkü ilaç tedavilerinin süreci olumlu etkilediği kanıtlanmıştır.
Her kedinin ilaca gösterdiği reaksiyon aynı olmasa da antiviral ilaçlarda yüksek oranda iyileşme sağlandığı görülmektedir. Hastalığın ilk tespit edildiği 1950’li yıllara kıyasla, tıp artık kediler için iyileşme ve kaliteli yaşam vaat edebiliyor.
Veterinerin kediniz için talep ettiği fip ilacını satın almak için internet sitemizin ürünler bölümüne göz atabilirsiniz. Hızlı ve sorunsuz teslimat ile orijinal bandrollü ilaçları tarafınıza ulaştırıyoruz. İlaçların kullanımıyla ilgili gerekli bilgiler yer almaktadır. Ancak lütfen veteriner hekiminize de danışınız. Kedinizi muayene eden ve onunla ilgili tedavi programını yönetecek olan veteriner hekiminizdir. Bizler, ilacın size ulaşması konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmekteyiz.