Kediler için yapılan kan testlerinde, vücutta fazla proteine rastlanabilir. Fazla protein özellikle de FIP hastalığını çağrıştırmaktadır. Peki yalnızca protein seviyesinin yüksekliği kedinin FIP olduğu anlamına mı geliyor?
Kedilerde protein seviyeleri iyi bir şekilde incelenmelidir. Çünkü FIP hastalığında temel sebep olmasa da en dikkat çeken belirtiler arasındadır. Hastalıkta bazı protein seviyelerinin daha yüksek iken bazılarının düşük olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi vereceğiz. Protein yüksekliğinin farklı sebeplere dayandığından da söz edeceğiz.
FIP Hastası Kedilerin Protein Seviyeleri
FIP hastalığına sahip kedilerde protein seviyesi yüksekliği genellikle globulin denilen protein türünde meydana gelir. Normal seviyeden daha fazla olması nedeniyle globulin proteininin sorun teşkil ettiği bilinir. Ancak yapılan testlerde özellikle de karındaki sıvıdan alınan örnekle bu ortaya çıkar. Normal kan testinden ziyade ıslak form olma ihtimali olan karında sıvı birikmesi ile yapılan testte protein yüksekliğine rastlanabilir.
Kedilerde Yüksek Protein Neden Olur?
Kedilerde yüksek protein birçok sebepten ötürü olabilir:
- Bakteriyel veya viral enfeksiyon olması durumunda protein oranı kan testinde yüksek çıkabilir.
- Vücutta yeterli sıvı yoksa dehidrasyon nedeniyle protein seviyesi yüksek gözükebilmektedir.
- Kronik organ hastalığı bulunan kedilerde de protein yüksekliği görülür. Böbrek, karaciğer yetmezliklerinin yanı sıra kanser hastalığında da olabilir.
- Bağırsaklarda kronik iltihaplanmaya da dikkat edilmesi gerekir.
Kedilerde FIP teşhisinin yapılması için birçok test uygulanır. FIP antikor testi pozitif çıksa dahi kesin olarak bu hastalıktan söz edilemez. Pek çok kedi Feline Coronavirus dediğimiz virüse maruz kalabilir. Fakat her kedide FIP’e dönüşmez. Kediler çoğunlukla antikor üretir ve hastalık sorunu yaşanmaz.
FIP hastalığı için ilaç satın alımı konusunda Alfafip olarak desteğimizi sürdürüyoruz. Kedi dostlarımızın daha sağlıklı ve huzurlu günler yaşaması en büyük temennimiz. Bilgi veren yazılarımızı, sevdiklerinizle de paylaşabilirsiniz. Veteriner hekim teşhisi olmadan yalnızca internette gördüğünüz bilgiler üzerinden çıkarım yapmamanızı diliyoruz. Dileriz ki kediniz FIP hastası değildir, fakat öyle ise de ilaç tedavisi ile iyileşmesi mümkündür bunu asla unutmayınız.