Kedinizin kan testinde yazan FCoV ne anlama gelmektedir? FCoV pozitif çıkınca kedi FIP hastası mı demektir? İşte Feline Coronavirus hakkında kedi sahiplerinin bilmesi gerekenler.

Kedinizin kan testi sonucunda Feline Coronavirus kısaltması olarak kullanılan FCoV yazabilir. Eğer bu değer pozitif ise kedinizde ilgili virüs bulunuyor demektir. Peki bu ne anlama gelir? Kedinizde bir rahatsızlık veya hastalık mı var? Söz konusu virüsün pozitif çıkması tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Ancak olası nedenlere değineceğiz.

Kan Testinde Yazan Feline Coronavirus (FCoV) Anlamı

Her kedi, yaşamı boyunca vücuduna FCoV alabilir. Çeşitli yollarla bulaşabilen bu virüs, vücutta hastalığa dönüşebilir. Ancak ilk aşamada kedi vücudunda virüse karşı antikor geliştirilir. Çoğunlukla böyle olur ve kedilerde herhangi bir soruna rastlanmaz. Bağırsaklarda hafif problemler görülebilir.

Eğer virüs mutasyon uğrar ise asıl o zaman hastalıktan söz edebiliriz. Çünkü FCoV’un mutasyona uğraması, FIP hastalığına işaret edebilir. FIP hastası olan kedilerde belli başlı belirtiler gözükür. Ancak belirtiler üzerinden kesin kanıya varmak da doğru değildir.

İştahsızlıktan denge kaybına kadar çok fazla belirtinin aynı anda olması FIP’e işaret edebilir. Genel olarak yapılması gereken, kan testlerinden mukoza testlerine kadar kedinin kapsamlı bir kontrole girmesidir. Bu sayede asıl sıkıntının ne olduğu ortaya çıkabilir.

Yani Feline Coronavirus hemen hemen her kedide olabilir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kediler, virüsün mutasyona uğraması riski ile daha az yüzleşir. Dolayısıyla virüse karşı üretilen antikorlar çoğu zaman kedinin hasta olmasını engeller. Fakat kimi zaman virüsün mutasyona uğraması ile FIP hastalığı başlar. Kediler, hayatının her döneminde bu riskle karşı karşıya kalabilir. Hayvan sahiplerinin üzerine düşen şey ise kedi eğer hastalık kapmamış ise onun alanını olabildiğince temiz ve hijyen tutmalıdır. Aynı zamanda beslenmesine özen göstermelidir. Klasik ve hatta normalin altında kalitedeki kuru mamalarla beslemek pek doğru değildir. Tek başına bu kuru mamaların bağışıklık sistemine anlamlı bir katkısı yoktur. Ancak C vitamini D vitamini ve Omega-3 yağ asitleri vücudun bağışıklık kazanmasında önemli rol oynar. Veteriner hekiminize danışarak kediniz için hangi takviyelerin kullanabileceğini öğrenebilirsiniz.