FIP hastalığı tespitinde kan testi öne çıkmaktadır. Fakat çeşitli kan testleri, her ne kadar birden fazla kritik sonucu bizlere verse de tek başına yeterli değildir. Bu doğrultuda atılacak adımlar nedir öğrenelim.
FIP hastalığı, tedavisi kadar teşhisi de karmaşık bir yolculuktur. Her ne kadar son zamanlarda tedavisi konusunda umut veren gelişmeler yaşansa da testlerdeki karmaşıklık hala sürmektedir. Peki kan testi FIP hastalığını öğrenmek için yeterli midir? Kedimin hasta olduğunu kan testinden anlayabilir miyim? İşte bu sorulara yanıt vererek siz kedi sahiplerinin aklındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracağız.
Kan Testi FIP Hastalığını Teşhis İçin Gerekli mi?
Tam anlamıyla gerekli denmese de resmi teşhis konulması adına veterinerler mutlaka kan testi de yapmalıdır. Kedinizin asıl hastalığının ne olduğu bulunmalı. FIP tedavisine başlanmadan önce atılacak kritik adımlardan biri de test ve kontroller zinciridir.
Kan testleri ilk sırada geliyor. Genel olarak her türlü rutin kontrol için de kan testi yapılabilir. Anormal bir durum olup olmadığını ilk aşamada anlamak için yapılmalıdır. Genel olarak kandaki antikor yoğunluğu dediğimiz titer seviyesine bakılır.
Spesifik kan testi türü ise Eliza testidir. Burada karındaki sıvıdan alınan örnek incelenir. Protein seviyeleri kıyaslanır ve ıslak formda FIP hastalığı olabilir mi konusunda veteriner hekime fikir verebilir.
Dışkı ve ağız içi mukoza testine de başvurulabilmektedir. Kedilerde hastalığın dışkı yolu ile bulaştığını hatırlatalım. RT-PRC testi ile kedilerde dışkı sorununa ilişkin mukozanın tespit edilmesi adına test uygulanır.
Röngten ve ultrason ile de genel bir kontrol sağlanır. Eğer hastalık sıvı formda ise karındaki sıvı nerede birikmiş ve ne durumda bunu anlamak amacıyla uygulanmaktadır.
Genel olarak kan testinin yetersiz kaldığını ve ek testlere başvurulması gerektiğinden bahsettik. Aynı zamanda testten ziyade kedinizdeki davranış bozuklukları incelenmeli ve bizzat siz veteriner hekime bahsetmelisiniz. Başın yana eğiklik durumu, koordinasyon sorunu, yürümede denge problemleri gibi nörolojik FIP dediğimiz sorunla da karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.
Alfafip, kedinizin FIP ile olan savaşında onu destekliyor.