Islak FIP formu, kediler açısından büyük tehlike arz eder. Hastalık ölümcüldür ve zamanında müdahale edilmez ise ne yazık ki ölüm ile sonuçlanır. Peki Islak FIP olan kedilerin yaşama şansı var mıdır?

FIP hastalığı başlı başına büyük bir sorun iken, ıslak FIP formu çok daha kötüdür. Nedeni ise vücuttaki virüsün hızlı bir şekilde nüfuz etmesinden kaynaklanır. Virüs replikasyonu daha hızlıdır ve ölümcül seviyesi de kuru FIP’e göre fazladır. Kedi ıslak FIP formuna sahip olduğu nasıl anlaşılır? Islak FIP formundaki kediler tedavi edilirse yaşar mı? Yazımızda tüm bu detaylardan bahsederken kedilerin tedavisinde ne yapılması gerektiğinden de söz edeceğiz.

Islak FIP Hastası Kediler Tedavi Edilebilir mi?

Evet, ıslak formda FIP hastası olan kediler tedavi edilebilmektedir. Geçmiş yıllarda bir çözüm bulunamıyordu. Bu nedenle FIP hastası kedilerin büyük çoğunluğu kısa süre içerisinde hayatını kaybetmekteydi. Fakat artık hem teşhis kolaylaştı hem de ilaçlı tedavi ile kediler kalan ömürlerini uzun ve dolu dolu yaşayabiliyor. Buradaki en etkili faktör hayvan sahiplerinin kedilerinin belirtilerine dikkat etmesidir.

Islak FIP hastalığında görülen olası belirtilerden söz edecek olursak:

  • Halsizlik ve İştahsızlık
  • Ateş
  • Kilo Kaybı
  • Göz Problemleri
  • İshal veya Kabızlık
  • Karın Şişliği
  • Nefes Darlığı
  • Hareket Kısıtlılığı

Belirtilerin önemli bir kısmı karın boşluğunda sıvı birikmesi nedeni ile meydana gelmektedir. Eğer karında sıvı birikmesi ve buna bağlı bazı rahatsızlıklar görüyorsanız kedinizi bir an önce veterinere götürmeli ve muayene ettirmelisiniz. Çekilecek ultrason ile daha detaylı bir inceleme yapılabilir.

Alfafip olarak, kedinizde görebileceğiniz olası küçük belirtiler için dahi veterinere muayene ettirmeniz gerektiğinizi düşünüyoruz. Çünkü profesyonel müdahale ve gözlem, kedilerin hayati sağlığı için daima önem taşımaktadır.

Kuru FIP Ölümcül müdür?

Kuru FIP de aynı şekilde ölümcüldür. Fakat organların iltihap olması ile kendini daha çok belli eder. Veteriner ilgili hastalığın tespitini yaparken her iki formun belirtilerine bakmalıdır. Organlarda görülecek olası tahribat ve doku hasarında ihtimaller kuvvetlenir.