Tıp dilinde Feline Infectious Peritonitis olarak adlandırılan FIP hastalığı, en çok da belirtileri nedeniyle karıştırılır. Hastalığı tanıma ve teşhis sürecinde zorlanmalar olabilir. Veterinerler, profesyonel gözlem yaparken dahi bu hastalığın tespitinde sizden gözlem desteği isteyebilir.

Kedilerde ölümcül sayılabilecek pek çok hastalık, FIP ile karıştırılmaktadır. Dolayısıyla bu hastalıklar bütünü nedir bundan söz edeceğiz. Eğer hafif belirtiler üzerinden hareket ediyorsanız, yanılma payınız yüksektir. Buna yıllarca alanında eğitim almış ve hayvanlarla ilgili her türlü bilgi birikimini edinmiş veterinerler de dahildir. Yazımızda, FIP hastalığına benzer şekilde çıkış gösteren ve karıştırılabilecek hastalıklardan söz edeceğiz.

Kedilerde FIP ile Karıştırılan Hastalıklar

Göze çarpan ilk rahatsızlıklar, genel olarak enfeksiyonlardır. Bakteriyel veya viral fark etmeksizin, belirtileri FIP’in başlangıç seviyesi ile benzerdir. Ateş, halsizlik ve iştahsızlık görülebilmektedir. Zaten FIP için kullanılan ilaçlar da antiviral özelliğe sahiptir. Benzerlik gösterme ihtimalini buradan da anlayabilirsiniz.

Kilo kaybı ve karın şişliği konusunda ise lenfoma gibi kanser türleri öne çıkmaktadır. Protein dengesizliği, sadece FIP’te değil diğer rahatsızlıklarda da görülür.

Ateş ve eklem ağrıları bakımından, bağışıklık sisteminde görülebilecek bazı rahatsızlıklar sayılabilir. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonrası ortaya çıkar.

Böbrek ve karaciğer yetmezliği, FIP’in kuru formunda gördüğümüz yan etkiler gibi izlenim verebilir. Ancak kediniz, direkt olarak organların özelinde bir hastalığa da sahip olabilir.

Pankreas iltihabına yakalanan kedilerde karın ağrısı, kusma ve ishal gibi şikayetlerin yaşandığı belirtilmektedir.

Yukarıda sayılan rahatsızlıklar, FIP ile ilişkilendirilebilir. Ancak her zaman FIP ile doğrudan bağlantısı bulunmaz. Kimileri gerçekten de Feline Coronavirus dediğimiz FCoV’un mutasyonu ile ortaya çıkmıştı. Ancak çoğu zaman kedinin FIP’e yakalanma ihtimali ikinci etaba bırakılmalıdır. Belirtiler önce kendi özelinde değerlendirilmeli ve çözümünün ne olabileceği veteriner tarafından öğrenilmelidir.

Günümüzde çok sayıda hayvan hastalığı ile ilgili araştırma yapılıyor. Kedi sahiplerinin üzerine düşen, paniğe kapılmadan ve umutsuzluğa mahkum olmadan çözümün ne olacağı konusunda araştırma yapmaktır. Çoğu zaman internet üzerindeki bilgiler de değil, direkt olarak veterinerler ile görüşülmeli. Kedinizi mümkünse (rahatsızlığının ciddiyetine bağlı olarak) birkaç veterinere muayene etmenizi öneririz.