Günümüde FIP hastalığı ile ilgili ne yazık ki gerekli bilinç henüz oluşmamıştır. Yazımız aracılığı ile fip hangi hayvanlarda görülür ve insana bulaşır mı öğrenebilirsiniz.

FIP hastalığı, 1950’li yıllardan bu yana kedilerde gördüğümüz viral bir hastalıktır. Bu zamana kadar çeşitli çalışmalar yapılmış olup, hali hazırda bazı ilaçlar ile sürecin hafifletildiği görülmüştür. Ancak merak edilen bir diğer detay ise fip hastalığı yalnızca kedilerde mi yoksa farklı hayvanlarda da görülüp görülemeyeceğidir. Yazımızda, FIP insanlara bulaşır mı ve hangi hayvanlarda olabilir bundan söz edeceğiz.

FIP Hangi Hayvanlarda Görülür?

Feline infectious peritonitis hastalığı sadece kedilerde görülmektedir. Feline coronavirus virüsünün mutasyona uğraması ve FIP hastalığına neden olacak formlara dönüşmesi durumunda kedi, hastalanır. Diğer hayvanlarda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Evcil hayvan besleyenler, bu sorunun yanıtını sıkça aramaktadır. Ancak bu hastalık, kedi dışında farklı bir hayvanda (evcil veya yabani fark etmeksizin) görülmemektedir.

İnsanlar FIP Hastası Olur mu?

İnsanların bağışıklık sistemi ve vücutlarının geliştirdiği antikorlar ile kedilerin ki çok farklıdır. Dolayısıyla kedilerde meydana gelen FIP hastalığı, insanda görülmez. Kedilerin antikor geliştirmesine rağmen virüsün mutasyona uğraması nedeniyle bu hastalığa yakalandığı belirtilmektedir.

Geçmiş yıllardaki tıbbi çalışmalar da gösteriyor ki kedilerin dışında farklı bir hayvana FIP bulaştığına yönelik bulgu yoktur.

Kedinin erkek veya dişi olmasının hastalık oranında belirleyici etkisi yoktur. Her iki cinsiyette de meydana gelebilir. Hastalığın 5-13 yaşları arasında sık görülebildiği de bilimsel verilerle sabittir. Yaş arttıkça bu risk de artar. Ancak hastalığın belirlenmesiyle beraber erken tedavi, FIP’in seyrini değiştirebilir. Kedinizin günlük hayatında yaşadığı yan etkilerden uzak ve daha huzurlu bir şekilde yaşaması mümkündür. Bunun için iki farklı ilaç tedavisi öne çıkmaktadır.

Bunlardan ilki GS-441524 enjeksiyon yoluyla verilmektedir. Veteriner hekimin belirlediği dozlarda uygulanabilir. İlacın veteriner hekimde bulunmaması durumunda sizler de satın alabilirsiniz.

İkincisi ise oral yolla verilen kapsül FIP ilacıdır. Her iki ilacın da kediler üzerinde olumlu etki yarattığı ve hastalığın seyrini pozitif anlamda değiştirdiği tespit edilmiştir.