FIP hastalığını yenmiş olan kedilerde tekrardan aynı hastalık görülür mü? Yani FIP hastalığı nükseder mi bu konuya değineceğiz.
Kedilerin iyileşme süreci yaklaşık üç ay sürmektedir. Bu süre zarfında ilaç tedavisi ile ek tedaviler uygulanır. FIP hastalığında başarılı sonuç elde edilirse hastalık geçmiş sayılır. Fakat her hastalıkta olduğu gibi FIP’te de nüksetme ihtimali vardır. Peki bu ihtimal yüzde kaçtır? Kediler ikinci defa bu hastalığa hızlı bir şekilde yakalanabilir mi? Detayları sizlerle paylaşıyor olacağız.
Kedilerde FIP Hastalığı Nüksedebilir mi?
Genel olarak kedilerin ikinci kez FIP hastalığına yakalanmaları düşük bir ihtimaldir. Vücutta virüse dair herhangi bir kalıntı kalmaz ise hastalık nüksetme ihtimali ortadan kalkacaktır. Fakat her halükârda bir olasılık vardır. Bazı durumlarda ise nüksetme durumu daha ciddi hale gelir. Peki ne zaman nüksedebilir?
Kediniz iyileştikten sonra stresli ortamlarda barınmaya devam ediyorsa bağışıklık sistemi düşük kalacaktır. Siz ne kadar iyi beslerseniz besleyin, vücut stres karşısında tüm gardını indirir ve ilk başta bağışıklık sistemi bundan etkilenir. Zaman içerisinde de hastalıklara açık kapı bırakmış bir kediniz olur. Bu da ikinci bir FIP hastalığını tetikleyebilir. O yüzden lütfen kedinizin stresli olacağı, kendisini huzursuz hissedeceği ortamlardan kaçının.
Çok düşük bir ihtimal de olsa vücutta kalabilecek olası virüs, tekrardan mutasyona uğrayarak FIP hastalığına dönüşebilir. Ancak ilaçlı tedavinin tam uygulanması ve süreç pozitif sonuçlanana kadar devam etmesi bu ihtimali düşürecektir.
Kedide FIP’in Nüksettiğini Nasıl Anlarsınız?
Tıpkı ilk rahatsızlığında olduğu gibi hemen anlamak mümkün değildir. Yine de iştahsızlık, kilo kaybı, karında şişlik, solunum güçlüğü, halsizlik gibi rahatsızlıklardan en az iki tanesini gördüyseniz derhal veterinere gidiniz. Çünkü bu belirtiler tek başına direkt olarak FIP’e işaret etmese de birlikte görülmesi durumunda hastalık riski var demektir.
Kediniz bir kez FIP hastalığını yendiyse bunu ikinci defa da yapabilir. Siz onun ailesi olarak hiçbir şekilde umudunuzu yitirmemeli ve veterinerinizin yönlendirmeleri doğrultusunda tedavisini gerçekleştirmelisiniz.