FIP’e neden olabilecek hastalıklardan ziyade, durumlar mevcuttur. Bazı ufak gözükebilecek rahatsızlıklar veya ihmaller de FIP hastalığına davetiye çıkarabilir. Peki nedir bu ihmaller? FIP hastalığına neden olabilecek gelişmeleri paylaşacağız.

FIP, esasında Feline Coronavirus (FCoV) mutasyona uğraması ile meydana gelir. İlk başta zor fark edilir fakat zaman içerisinde yan etkiler gittikçe artar. Bu nedenle hastalıkla ilgili sanılanı aksine daha az bulgu vardır. Ancak gelişen tıp ile birlikte kediler için umut her zaman artıyor. Özellikle de geliştirilen ilaçlar sayesinde artık hastalık tamamen ölümcül olmaktan çıktı. Pek çok kedi bu ilaçlar aracılığıyla sağlığına kavuşmaktadır. Alfafip, bu konuda öncü olmayı sürdürüyor. FIP ilaç satın almak isterseniz internet sitemiz üzerinden detaylara erişebilirsiniz. FIP sürecini hızlandıran veya FIP’e davetiye çıkaran rahatsızlıklar nedir gelin hep birlikte göz atalım.

FIP’e Sebebiyet Veren Rahatsızlıklar

FIP hastalığına yakalanan kedilerin genel ırk profili incelendiğinde bazı ırklar öne çıkıyor. Örneğin Birman, Ragdoll ve Habeş olarak adlandırılan kedilerde hastalığın görülme ihtimali diğerlerine göre daha fazla. Fakat bu elbette tek başına bir şey ifade etmemektedir. Yine de hastalıkla ilgili genetik faktörlerin yoğun olduğu söylenebilir.

İkinci sırada ise bağışıklık sistemi geliyor. Düşük bağışıklık sistemi, hastalığa daima davetiye çıkarır. Kedinizin iyi beslenmesi ve vitamin mineralden eksik kalmaması gerekir. Bu sayede olası tüm hastalıklar es geçilebilir. Kedinizin güncel olarak hangi besinleri tükettiğini ve bu besinlerin ne gibi içerikleri var takip etmelisiniz. Mamayı yalnızca karnı doysun diye değil, sağlıklı olması için de özenle seçmeniz gerekir.

Kediniz stresli bir yapıya mı sahip? O zaman hastalığa yakalanma riski daha fazla. Çünkü stres otomatik olarak bağışıklık sistemini de çökertir. Siz ne kadar iyi beslerseniz besleyin, eğer kediniz psikolojik anlamda kendini yeteri kadar iyi hissetmezse, FIP başta olmak üzere çok sayıda hastalıkla boğuşabilir.

Kediniz, hastalık kapma ihtimali olan diğer hayvanlarla iç içe ise bu da risklidir. Hastalıkların çoğu solunum yolu ile bulaşmaktadır, bunu unutmayınız.