Kedilerde FIP hastalığı, beraberinde yan etkileri de getirir. Hastalık geçse bile bazı yan etkiler yaşam boyu sürebilir. Peki hangi yan etkiler kalıcı özelliğe sahiptir? Kediniz sağlığına tam anlamıyla kavuşamayacak mı demek oluyor?

Kedilerde FIP hastalığının tedavi süreci oldukça meşakkatli gözükür. Fakat doğru oranda ilgi ve tedavi uygulanır ise kedinizin iyileşme ihtimali yüksek. Gelişen ilaç teknolojisi ve alanında klinik çalışmalar da bunu gösteriyor. GS-441524 ve EIDD kapsül ile pek çok kedinin tedavisi başarılı geçti. Bu ilaçlar ile uzun süren denemeler yapıldı ve çok sayıda kedide olumlu etki sağladı. İleri evrelerdeki FIP hastalıkları için ihtimal dengesi değişse de genel anlamda kedilerin sağlığına kavuşması bakımından en önemli tedavi türü diyebiliriz. Peki kediler iyileştikten sonra bile bazı yan etkiler kendini göstermeye devam edecek mi? Hastalık kaynaklı yan etkiler kalıcı mıdır? Yazımızda bu sorulara yanıt arayacağız.

Kedilerde FIP Yan Etkileri Kalıcı mı?

FIP hastalığının bazı yan etkileri kalıcı olabilir. Kedi iyileşse dahi belirtiler kendini göstermeye devam edebilir. Peki bu belirtiler nelerdir? İlk olarak nörolojik rahatsızlıklar, FIP hastalığıyla ilgili risk kalmasa dahi belli bir seviye düzelebilir. Hastalık, sinir sistemini etkiler. Bu da denge, koordinasyon sorunlarına bağlı olarak felç riskini sabit tutabilir. Kimi zaman tam anlamıyla iyileşme sağlandığı da görülmüştür. Ancak çoğu zaman kısmi iyileşme olur ve kedinin yaşamını tehdit etmeyecek şekilde bu belirtiler devam eder.

FIP’in kuru formunda karşımıza sıkça çıkan organ hasarları da buna dahildir. Kedi iyileşse dahi bir kez iltihaplanan ve hasar alan organların tamamıyla iyileşmesi zordur. Böbrek ve karaciğer hasarı organ sorunlarında ilk sıradadır.

Göz problemleri de aynı şekilde organa bağlı hasarlar arasında yerini almıştır. Göz içi iltihabının iyileşmesi kimi zaman mümkün değildir. Bazı kediler, iyileşse dahi görme problemi ile yaşamını sürdürmektedir. Buradaki kilit nokta kedilerin hayati risk taşıyan bir hastalıktan kurtulmuş olmalarıdır.