Yetişkin kedilerde olduğu gibi yavru kedilerde de FIP hastalığı görülebilmektedir. Bu nedenle hastalığın yaş faktörü olmadığını vurgulamalıyız. Peki yavru kedilerde neden FIP olur?
Yetişkinlerde olmasına nazaran yavrulardaki FIP hastalığın oluşma süreci daha farklıdır. Yavru kedilerde FIP oluşma sebeplerini tek tek sıralayacağız. Dikkat edilmesi gereken yaş aralıklarına değineceğiz. Yeni bir yavru kedi sahiplendiyseniz veya ev içerisinde birden fazla kedi bulunuyorsa dikkatli olmakta fayda var. Kedinizi incelemek ve olası belirtileri taşıyor ise veterinere götürerek kontrol ettirmek önemlidir.
Yavru Kediler Neden FIP Hastası Olur?
Yavru kedilerde FIP oluşmasının en önemli sebebi bağışıklık sistemidir. Araştırmalar da gösteriyor ki 6 ay ila 23 ay arasındaki kedilerin FIP hastalığına yakalanma oranı yüksektir. Bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş kediler, virüse karşı antikor üretmede sorun yaşayabilir. Bu da hastalığa daha müsait olduğunu gösterir.
Normal şartlarda yavru kediler, anne sütü ile vücuduna antikor alır. Bu antikor ilk birkaç hafta kedinin hastalıklara karşı kendisini korumasını sağlar. Fakat vücutta kendi bağışıklık sistemini inşa ederlerken daha savunmasız kalırlar. O süreçte eğer virüs mutasyona uğrar ise yavru kedi FIP hastası olabilir.
Yavru Kedilerde FIP Nasıl Anlaşılır?
Yavru kedilerde FIP belirtileri diğer kedilerle benzerlik gösterse de bazı farklılıklar mevcuttur. İlk sırada iştahsızlık ve kilo kaybı geliyor. Eğer yemek yemeyi reddediyor veya zor yiyorsa gözetim altında olmalıdır. Karında bulunan şişlik sıvı birikimi sebebiyle oluyorsa dikkate alınmalı. Ateş ve halsizlik gibi klasikleşmiş belirtiler de mevcuttur.
Yavru kedilerde FIP hastalığının öne çıktığı en önemli durumlardan biri büyüme geriliğidir. Büyüme geriliği olan kediler yakından incelenmeli. Normal büyüme hızından çok daha aşağıda gelişen kedilerde FIP hastalığı gözlemlenebilir. Fakat tüm bu belirtiler tek başına yeterli değildir. İlgili testlerin yapılması ve kontrollerin sağlanması önem teşkil eder. Siz de veterinerinize giderek karında biriken sıvı için test yaptırabilirsiniz. Protein seviyesinin kontrol edilmesi ve diğer testlerin uygulanması veterinere teşhis için fikir verebilir.
Yavru kediniz FIP hastalığına yakalanmış ise güvenilirliği kanıtlanmış FIP ilaçlarını sitemiz üzerinden satın alabilirsiniz. FIP savaşçısı güçlü kedilerin yanında olmaya devam edeceğiz.