FIP hastalığı teşhisi hakkında bilgi sahibi olmak kedilerinizin başına gelebilecek olan bu hastalığı daha kısa sürede tespit etmenizi sağlar. Hastalığı teşhis etme aşamasında birtakım belirtiler kendini açık bir şekilde gösterecektir. Bu sayede birçok durumda teşhis etme kolay bir hale gelebilir.
FIP Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
FIP hastalığı teşhisi çeşitli faktörlere bağlı olarak farklı zaman dilimlerinde yapılabilir. Bunun nedeniyse hastalığın her kedi üzerinde farklı sürelerde belirtileri açık bir şekilde ortaya koymasıdır. Kedilerde görülen bu hastalığın belirtisinde genel olarak halsizlik, yorgunluk, vücutta sıvı birikmesi gibi unsurlar yaygın bir şekilde görülür. Bunun yanı sıra hastalığı teşhis etmek için şu unsurları da göz önünde bulundurabilirsiniz;
- Fazla hapşırma
- Göz sulanması
- Burun akıntısı
Eğer bu belirtileri kedinizde sıklıkla görmeye başladıysanız hiç vakit kaybetmeden alanında uzman bir veteriner hekime danışmanız gerekir. En iyi teşhisi profesyonel bir şekilde kedilerinize veteriner hekimler koyacaktır. Teşhis tam anlamıyla konulduktan sonra ise en kısa sürede ilgili ilaçlar temin edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Bu noktada kedi sahiplerinin bilinçsiz bir şekilde teşhis koymaya çalışmaması gerekir.
FIP Hastalığı Teşhis Edilmezse Ne Olur?
FIP hastalığı teşhisi sonrasında tüm tedavi sürecinin titiz bir şekilde ilerlemesi kedilerinizin yaşamı için son derece büyük bir önem taşır. Bu ciddi hastalığın tedavi edilmemesi sonucundaysa can dostlarınız hayatını kaybedebilir. Bu nedenle teşhis konulduktan hemen sonra tedaviye başlanması gerekir. Tedavi sürecinin uygun bir şekilde ilerlemesi içinse FIP ilacı kullanılmalıdır. İlacın doz miktarı ve uygulama süresi bu aşamada büyük bir rol oynar.
Bu ilacı güvenilir ilaç şirketleri bünyesinde temin edebilir ve hastalık sahibi kedinizin tedavi sürecini olması gerektiği gibi başlatabilirsiniz. Bu riskli hastalığa teşhis konulma süresi farklılık göstereceği için belirtiler her zaman kendini göstermeyebilir. Özellikle kilo kaybı yaşanması ve uzun süreli ishal durumu da kedilere hızlı bir şekilde teşhis konmasını sağlayacaktır. Eğer kediniz ileri seviyede nefes almakta zorlanıyorsa bu durumda göğüs bölgesinde sıvı birikmiş demektir. Bu ciddi belirtiler kediler üzerinde hızlı bir şekilde teşhis konulmasına yardımcı olur.